neděle 7. prosince 2014

Jak se připravit na porod

Jak chceme něco měnit, když MK? :: Ideální je být součástí. ::  Důvěra je cíl i cesta.



Existuje jedno nejmenované fórum pro - především - těhotné a mateřsky založené ženy. Ano, je to Modrý koník. Je to taková sociální síť, která supluje ženské kruhy z dřívějších dob. Aneb kdo chce kam, pomožme mu tam... MK je místo, kam je vážně lepší nechodit, pokud si chcete udržet svou vnitřní rovnováhu. Protože člověk ale lehce podlehne, tak ano, chodím tam občas taky... A to je právě ten důvod, proč vím, že je lepší tam spíš nebýt než být. V následujících odstavcích objasním.



Myslím si, že být těhotná a být matka je něco, co se nemusíme učit, co se ani naučit nedá. Jistě, je fajn o všem pokecat se spřízněnou duší, vidět jiný pohled na věc a pak jít zase svou cestou dál. Mám ale pocit, že modrokoníkářství se po čase pravidelného užívání nenápadně stává nevinnou závislostí a přetáčí nás - chtěnechtě - z vlastního záměru.

I když si uvědomělá maminka, za kterou se považuju, stanoví, že "tam" jde cíleně najít nějakou informaci, ze studijních důvodů, či se krátce socializovat (protože aktuálně není v blízkosti žádná spřízněná duše na 15 minutový sedánek a je zkrátka jednodušší se přihlásit na MK a tam potřebu socializace byť pasivně uspokojit), je ihned po přihlášení lapena do spárů trojského modrého koně. Nelze se ubránit. Stačí chvilička! - přečíst 1 věc (komentář, dotaz, cokoliv) a už buď souhlasíte (a třeba čtete dál) a nebo nesouhlasíte a jste stejně tak v pytli. Fóra jako toto je obrovský, neviditelný vysavač naší cenné energie, přestože si to nejsme schopní docela připustit. Vysavač energie a našeho individuálního cítění vlastní osobnosti.
Každá těhotná zná své tělo nejlépe, není to doktor, gynekolog nebo jiné ženy, které radí, co může pomoci na kvasinky. Chyba není v radě, chyba je v dotazu. A to je jádro pudla...

Modrý koník je jako virus, který odvádí tu nejdůležitější pozornost - pozornost od sebe sama. A to je pro těhotenství a porod to nej-hor-ší, čeho se můžeme dopustit. Bohužel, stávající situace v českém porodnictví, ačkoliv je díkybohu v procesu léčení, podporuje spíše to odvracení pozornosti. A ještě to stát stojí neuvěřitelný balík prachů.

Jak se tedy připravit na porod?

1. Neposlouchat, nečíst a nechodit na Modrého Koníka a podobné internetové vymoženiny a nezajímat se o cizí příběhy.
Ok ok, to je asi jasné z úvodu, za jehož rozsáhlost se omlouvám. 

2. Pracovat na tom, abychom znaly své tělo fyzicky. Pozorovat souvislosti například mezi stravováním a výtokem/pálením žáhy/bolestí svalů a kloubů apod.

3. Pracovat na tom, abychom vědely a rozeznaly spojitost mezi fyzickým tělem a emocemi. To, že je některým těhotným blbě a zvrací 100x denně a jediné vysvětlení z jejich okolí, se kterým se smíří zní "to jsou prostě hormony", je trochu málo, nemyslíte? Něco z psychického hlediska za tím asi musí být, když tělo dostává instrukce 'vyplavuj hormony tak, ať zvrací'... Stejné je pálení žáhy, stejně tak deprese...



4. Pracovat na tom, abychom uměly být za každé situace přirozené. Jen my víme, jestli máme aktuálně nějakou masku či nikoliv. U porodu se vše projeví a čím zasekanější od masek jsme, tím to bude horší. To platí především pro komunikaci ke svému životnímu partnerovi a sobě. Strach z porodu je základní predispozice pro průser. Přijděte na to, jak jste si ho do své hlavy dostaly a nelžete si...

5. Pracovat na tom, abychom se uměly uvolnit na 100 %. Jak tělo fyzicky, tak i psychicky. A pravděpodobně i před partnerem (velmi souvisí viz bod 4.). Jakmile se stydíte samy před sebou nebo prěd mužem, jak to asi bude fungovat? Takže odhodit masku, vše říkat a pak i dělat dokonale otevřeně. Trénovat uvolnění těla např. aktivní relaxací - to není sezení u Růžové zahrady na nově, to je aktivní práce s tělem, přestože navenek to může vypadat, že se flákáte a jen ležíte. A trénovat mysl. V den porodu jako když najdete!



6.  Myslete na miminko a na sebe a na novou rodinu. Ale ne tak, jak je zvykem právě na Modrém koníkovi, tzn. řešení výbavičky a lékařských kontrol a zda miminko odpovídá vašemu týdnu těhotenství či je (proboha!) menší/větší a má málo/hodně plodové vody a velkou hlavu. Vaše miminko k vám přichází z nějakého důvodu, něco mu máte předat vy a něco má předat ono vám. Respektujte jeho osobnost už teď, myslete na miminko vědomě a přítomně, ne jen bezděky skrz nakupování hadříčků a plín.

7. Odpovězte si na otázku - Jaká je moje neušlechtilejší představa o porodu mého děťátka? Představte si takový porod. A vyslyšte všechny ďáblíky, kteří vám našeptávají, že to tak přece nemůže být, a pak se ďáblíků zbavte a mějte přesně takový porod.



8. Připravte si talisman, se kterým porod prožijete. Může to být cokoliv, šperk, porodní sukýnka nebo jen něco, co budete žmoulat v ruce. Stejně tak se můžete v den porodu obřadně nalíčit a učesat. Všechno toto posiluje vaši připravenost na onen přirozený porodní proces.

9. Buďte minimálně měsíc před porodem naprosto klidná. Jestli máte doma další děti a na práci uklízení celého domu, je to v pořádku. Klid je uvnitř vás a ne venku. Dělejte vše tak a vše pro to, abyste měla stabilní rozpoložení, cítila se připravená na láskyplný příchod nového člena rodiny a naprosto důvěřovala, že je o vás v jakékoliv situaci postaráno.
Ze zdravotního hlediska je porod velmi bezpečný, protože takovou úroveň zdravotnictví jako máme teď naše minulé generace neuměly ani předpovědět. Což je super zpráva, žeano.

10. Až "to" přijde, uvědoměle těžte z nabytých (viz všechny předchozí body) jistot a jen se volně poddejte procesu rození. Vaše tělo dokonale ví co má dělat, vy mu v tom jen nebraňte a pomáhejte mu.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé a inspirativní komentáře :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...