úterý 1. prosince 2015

Neviditelný advent

Cítím se jako ten největší tragéd... stále nemáme adventní věnec. Ani adventní kalendář. Jsem asi jediná žena využívající Blogger, která to ještě nedala dokupy (a nenapsala o tom článek)...



Do dnešního dne jsem na Pinterestu a v hlavě už vymyslela kalendář, výzdobu i věnec hned několikrát, ale v reálu nevyrobila ("času dost, je teprv listopad") a nekoupila ("udělám dle sebe vlastní") nic. Proč? Snad na to ještě během psaní tohoto článku přijdu...



Naštěstí z Vánoc Píďa ještě nemá moc rozum a nám je zatím jedno, jestli zapálíme kus vosku včas nebo ne (opravdu?). Ale hospodyňka uvnitř mě se nebetyčně stydí a sama na sebe se zlobím.

Vždyť přece čokoláda všech podob u nás frčí! Ale! Přinést domů takový obligátní adventní kalendář se mi nechce. Přecejen postupné vyloupávání 24 pidi okének ve věku 30ti let vytváří jiné pocity než onen kouzelný náboj nedočkavosti. Navíc bereme v potaz poměr odpadu papíru a odpadu plastu ku ceně a složení čokoládiček. Většinou je výsledek tristní a tak mi svědomí to ani nedovolí koupit.



Věnce a svíčky jsou u nás doma taky v celoročním kurzu, jen zrovna ten vánoční je neustále pozadu. Asi by to chtělo zavést nějaké tradiční posezení u vína a motání vánoční výzdoby. Co, ženy moje? ;-)



Vloni jsem to stihla (ok, až 4.12.) a vytvořila toto:


Rozuměj "adventní kalendář", kdy na druhé straně kartičky byla nějaka aktivita. Kdo by se chtěl inspirovat a taky ještě nemá adventní kalendář (tragéd! tragéd!), seznam srandiček je na konci článku.



A je to tu. Jádro pudla:
Měli bychom věnovat víc úsilí vnímání posvátnosti pozadí adventu a přivést ho více k nám domů.



Nemáme totiž jasno o podobě společných oslav takového svátku, a proto to u nás teď tak pokulhává. Ondra má nějakou představu o Vánocích a nese si od rodiny své, já taky. Do toho původ a důvod adventu a Vánoc. Jejich dnešní podoba ve světě a v ČR, který nějak vnitřně oba soukromě bojkotujeme a navenek se to projevuje (spíš neprojevuje) co nejdelším předstíráním, že nás Vánoce vlastně nechávají naprosto chladnými. Vždycky nás to pak stejně dožene...



Je třeba vrátit se ke kořenům, nebo si vytvořit vlastní podobu oslavy Vánoc, i když to je trošku rouhání...? :))) Pokud máte cokoliv, čím naši pidi rodinku můžete v prožívání Vánoc inspirovat, budu vděčná za zprávu soukromě či pod článkem.



Ono totiž zapatlat domácnost vánočníma serepetičkama, pálit františky u pečení cukroví a žvejkat křížaly během Popelky, je super. Ano, to jsou naše Vánoce tak, jak je ve své podstatě miluju. Ale nějak cítím, že je to málo. Jako kdyby mi chyběla oslava onoho pozadí, proč to vlastně všechno děláme kromě toho, že to ukazuje kalendář.

Navíc účastnit se honu po věcech (ať už imortovaných nebo handmade-ových), stresovat se tím, kolik to kudla všechno celkem stojí prachů, bezduše odpočítávat poslední dny roku a mezitím si vybalit toho dvacátýho čtvrtýho dárky, mě nějak přestává naplňovat.



Chci Vánoce, které budou skromné, ale ne odfláknuté.
Chci Vánoce, které budou uctívat a upamatují pro mě smysluplné tradice, ale ne pozérsky, nýbrž niterně.
Vánoce, které budou veselé, ale ne kvůli všem těm věcem okolo nás. Záleží mi na tom mít hezkou výzdobu, atmosféru a obdarovat své blízké tím, co jim skutečně rozzáří pohled na vybalenou věc. Nechci toho moc. Chci jen vybalancovat, najít ten svůj (náš) pohled a zavést si ho jako náš standard.

Jak říká můj muž - "Forma by neměla přesáhnout obsah..." :-)

Pojďme na to (můj milý muži!), nejlépe se učí za pochodu.

Eliška. Mějte se paf!


A nyní slíbené aktivity do partnerského kalendáře, kterého jsem onehdá na koleni uplácala. Jak si to ale tady teď tak čtu, tak to vlastně není pro nikoho jiného žádná hitparáda, než to byla pro nás v tu chvíli, kdy jsme byli konečně nově zabydlení doma + miminko v bříšku + naše tehdejší rozpoložení. Vše bylo kresleno a rádoby vtipně popsáno. Zde je osekaná verze na stručné nevtipné sdělení:

1. a 2. a 3. chybí :-D
4. odšťavněte si čerstvou pomerančovou šťávu
5. 30 minut vzájemné fyzické lábuže - masáž apod.
6. udělejte si kouzelnou večeři při úplňku (byl úplněk)
7. napište dopis Ježíškovi
8. udělejte si hranolky (ty jsme během stěhování objevili a zamilovali si je)
9. napište přátelům
10. oloupejte si mandarinku a nakrmte se
11. přečtěte miminku pohádku (četli jsme si navzájem, tak i něco jen pro miminko)
12. dejte si něco hodně čokoládového, třeba čokoládu s čokoládou
13. udělejte si brzo oheň a prostě buďte, nic nedělejte (joo, to bylo príma)
14. běžte na noční procházku
15. jděte do sauny
16. vyrobte spolu někomu dárek
17. dejte si veeeeeelkou pusu
18. napište pohledy a přání rodině
19. povídejte si miminku, jaké to bude (haha:)))
20. zapískejte si na flétny
21. vyrobte PF2015
22. dejte si spolu vanu (nevešli jsme se)
23. dlouhá noc - vyslovte své přání
24. buďte velice přítomní s miminkem a vysvětlete mu Vánoce a Ježíška v Betlémě.

toto byla fotka na péefko 2015 "zakulacený rok"


loňské pečení perníčků s Eliášem

loňská výzdoba

loňské západy Slunce

vytoužený stromeček pro Ondru


Vloni zavedená tradice o krmení zvířátek, Eliáš v bříšku, Meginka jako vždy.

Meginka vyhlíží zvěřinu

Meginka...



::

Obrázky Pinterest: 1 : 2 : 3 : 4 : 7 : 8 : 9 : 10 : 11





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé a inspirativní komentáře :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...