středa 30. září 2015

Kaizen v každodenním životě

Znáte výraz "Kaizen"? My si o něm povídali kdysi ve škole a uplně se mi to vybavilo, když jsem o něm nedávno někde, bohužel už vám nepovím kde, četla.

Nejdřív vás uvedu do obrazu a pak přijde ta zábavnější část.

Takže. Kaizen je, jak říká Miroslav Bauer, ředitel Kaizen Institutu v Česku slovo a filozofie z Japonska. Kai je změna a Zen je k lepšímu. Volně přeloženo jako Změna k lepšímu. Hlavní sranda je ale v tom, že po malých krůčcích se postupně dějí velké věci. Pan Bauer uvádí a mně se na tom líbí ta myšlenka, že lidé nepracují pod tlakem, ale proto, že chtějí, tedy ze svého přesvědčení. Ideálka, že? :)


Zdroj otisku obrazovky - web Kaizen institutu kaizen.com

a kdo nechce trénovat svou angličtinu, tak je tu to samé...

...v češtině :-)

Celý systém byl vynalezen a je spojován s produktivitou firem. O tom, kdo chcete, se zase česky dočetete tady na webu Svět produktivity.To nás teď tady (myslím tady na pafím blogu) moc nebere, my si to přetvoříme ku obrazu svému.

Kaizen je totiž brán především jako filozofie pro každodenní život. Jedna malá změna po každý den a za nějaký čas jsme tam, kde jsme chtěli být a kde být chceme.





Máte v sobě něco, co jste vždycky chtěli dělat? Ale pořád jste nebyli schopní se k tomu dokopat, nebo nebyl čas, nebo nebyly peníze, nebo to uděláte zítra, příště, po novém roce, ažažaž


Ať je to zběsilý tanec, hluboká meditace, nespoutaný surfing, pečení rozkošných makronek, oprava a tuning čehokoliv (včetně nás a našich bloků uvnitř), stát se cojávímtřeba švecem, věřím, že každý si něco neseme.


Vtip je v tom, že se rozhodnete a od teď každý den věnujete (nejlépe v pravidelnou dobu) 1 minutu dané činnosti.


Jednu minutu. To není tak strašný, ne? Na jednu minutu si pusťte hudbu nebo si vezměte sluchátka a tancujte tak, jak jste si vždycky přáli. Chcete-li meditovat, nemusíte nejdřív 4,5 minuty zapalovat svíčky, pak se 3 minuty nimrat ve vonných tyčinkách, chystat si podložku a soustředěně 10 minut upadat do meditace. Ne. Na jednu minutu si prostě hrcněte na zem a seďte se záměrem meditace. Každý den. A zjistíte, že za týden, už to není 1 minuta. Že je to víc. A vy máte radost, že to konečně dáváte... přitom na začátku byla 1 blbá minuta z celého dne (24 hodin = 1.440 minut, pokud se nemýlím. Pokud se mýlím, tak je to fakt trapný). Jedna jediná minuta každý den a jedem. Zkusíte to?




Já to aktuálně na sobě testuju. A zatím jsem úspěšná! (Famfára)
Každý večer, když uložím Píďu a vracím se do zabordelého bytu, vypínám senzory nepořádku a v hlavě hlášení co všechno musím udělat, a jdu na to. Už hodně dlouho si přeji se doma protahovat. Takový ideální strečing pro mě, s prvky gymnastiky, jógy, tance, přirozeného pohybu (vrtím se tu tak, že jsem ráda, že mě nikdo nevidí a taky už stojím na hlavě). A opravdu, stačila jedna minuta. Nyní, po týdnu, je to skoro 15 minut, je mi báječně a jsem o poznání pohyblivější.



Ano, bylo by mi lépe, kdybych už měla uklizeno, ale když bych se pustila nejdřív do uklízení, hrozí, že zase půjdu za Píďou kojit a už jsem prošvihla tu jistou chvilku, kterou jsem měla poprvé, když jsem věděla, že je v klidu.

Vtip je v tom, že Kaizen funguje, protože je téměř jisté, že nezůstanete u minuty. Budete se zlepšovat. Já už mám minut kolem 15 a do toho už s tím počítám a před uložením prcka tu začínám trošku uklízet, abych tu měla hezčí prostředí, až pak přijdu na to moje kaizen strečingování. A to je právě ta efektivita, produktivita a radost z vás samých.

Nejdůležitější je, když se vám nechce (třeba dnes jsem myslela, že se na to vybodnu), říct si "jde jen o jednu minutu...ok. Dávám tomu minutu. Maximálně dvě. Ale víc ani ťuk." A je to :-) Tvoříte si návyk a po malých krůčcích spějete k té velké změně.

No, tak kdo do toho půjdete? ;-) Máte jedinečnou příležitost právě teď začít pracovat na nějaké změně.



PS: ostatní obrázky samozřejmě z Pinterestu.

2 komentáře:

Děkuji za vaše milé a inspirativní komentáře :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...