čtvrtek 26. června 2014

Výběr gymnastického míče pro těhotenství a mateřství

Výhody a nevýhody. Kolik pláštů, tolik jistoty. Užitečnost nad zlato aneb s míčem lepší než bez míče. (zatím si to myslím, protože ho nemám)


Protože jsem byla dítě čiperné, už jako malá jsem se setřenicí dostala takový ten nafukovací míč s držáky, na kterém se skákalo. Držáky vypadaly jako vemena a naše maminky nad jejich tvarem a eroticky praktickém využití vtipně polemizovaly. Samozřejmě tak, aby nám, malým holčičkám nedošlo, na co naráží. Milé maminky, i v těch našich třech/čtyřech letech jsme to pochopily... ;-) (informace pro ty, kteří si myslí, že děti "nerozumí")
No nic. Jsem zvědavá na sebe.

Naštěstí jsem měla svůj dětský skákací míč jiný a mé dětství tak bylo naštěstí ochráněno před tímto úchylným zhuleným výrazem.


Nafukovací míč mě tedy nadchl už tenkrát, nicméně jsem z něj úspěšně vyrostla a nový, ten dospělácký, "gymnastický" si ještě nepořídila. Mlsně na něj koukám už hezkých pár let, představuji si, jak se na něm houpám, protahuji se, a v každém dosavadním bydlení mému imaginárnímu míči přiřazuji nějaké místo "na spinkání". A myslím, že právě přichází jeho slavná chvíle... (Famfáraaaa)

Nastal čas průzkumu trhu, tak jsem si řekla, že je fajn o tom podat zprávu pro budoucí generace podobných míčů chtivých žen. A nebo asopoň pro mé budoucí odůvodnění, proč jsem vybrala zrovna tak, jak jsem vybrala.

~
Velikost.

Základem je určit si velikost - průměr balónu, abychom věděli, co konkrétně hledat. Tuto velikost si určíme dle výšky a váhy užívající osoby. Obecně se dá řídit tímto rozdělením:
~ výška postavy - odpovídající průměr míče.

~ výška postavy do 140 cm - průměr max. 42 cm
~ výška postavy do 155 cm - průměr max. 53 cm
~ výška postavy do 175 cm - průměr max. 65 cm
~ výška postavy do 185 cm - průměr max. 75 cm
           ~ výška postavy od 186 do 195 cm - průměr max. 85 cm
        ~ výška postavy od cca 196 cm - - průměr max. 95 cm

~ vyrábí se i míče o průměru 100 cm, což je pro všechny ty dámy, ke kterým my, obyčejné smrtelnice, můžeme vzhlížet.
~ hmotnost se do výběru průměru míče promítá tak, že jste-li nad 100 kg, vyberte kvůli prosedu větší průměr míče.

Proč je tak důležitý průměr? Protože správně by při posazení na míč měly být kyčle výš než kolena. Ze zdravotního hlediska, které se poté promítá určitě i do pohodlí. Oficiálně se říká, že při uvolněném sedu by úhel svíraný koleny a kyčlemi měl být o něco větší než 90°.

Také je dobré vědět, že velké míče se nenafukují ústy, ale nejlépe pumpičkou nebo žabkou. Asi je to mimo naplivání vlhkosti a následného slepení stěn míče i jednodušší...
Při nafukování by měl mít míč pokojovou teplotu (!) a nenafukujte jej ihned na celou velikost. Ponechte 10 cm rezervu, nechte míč den odstát a druhý den míč dofouknout (a opět ne radši uplně na max).

S míčem stále udržujte kontakt (samozřejmě pokud na něm zrovna sedíte/cvičíte:). Nemá se na něm nadskakovat, ale jen se pohupovat. Na nadskakování je ten s vemeny na obrázku výše.

AB, ABS - tyto zkratky znamenají, že když se vám míč o něco propíchne, nespadnete rovnou na zadek a nemusíte sbírat roztříštěné kusy gumy po celém pokoji, ale po propíchnutí se míč začne pomalu vyfukovat. Jsme zachráněni! A bacha i na topení a krby.
PS: malé dírky jde zalepit spešl lepidlem "Fixa-kit".

~
Kvalita provedení.

Nejlevnější míče - ok, pohoupete se, ale vědomí, že guma je nekvalitní a plná těžkých kovů a ftalátů není asi uplně fajn. Troufám si tvrdit, že "známé" firmy zabývající se prodejem terapeutických/gymnastických míčů tyto nejlevnější míče ani nedistribuují.

Míče z certifikovaných materiálů - hladký, lesklý PVC bez těžkých kovů a ftalátů. Velmi rozšířená, dostupná a postačující varianta.

Nejkvalitnější jsou silnotěsné míče - opět bez škodlivin + navíc je teplý, jemný, heboučký jak pravý gymnastický balon pro těhotné (včetně ABS). 

~
Finální výběr.

Hlavu už mám jak balon. Přecházím k výběru vítěze. Uf. Na trhu je gymnastických míčů asi tuna. Možná dvě. Já osobně vím, že míč budu používat jak v těhotenství, tak po porodu pro houpání, usínání. Také by bylo fajn mít míč jako další variabilní místo k sezení a na protáhnutí. Takže vytíženost bude, myslím, vysoká. Nicméně, to si každý myslí i s příchodem rotopedu, a pak má tak maximálně epesního tichého sluhu. Tak uvidíme.

S přihlédnutím k faktu, že rozdíl mezi kvalitou a vynaloženými financemi není zas tak děsivý (jako při výběru tichého sluhy), koupím ten nejkvalitnější, tedy ten hebký jako dětská prdýlka. Jůůů.
Taky doufám, že když se zapotím, nebude se na mě lepit. A taky doufám, že mi z houpání nebude špatně.

E-shopy:
SaSynShop - objevený přes heuréku, kde nabízený balon Maxafe dosahuje úctyhodných 94 % hodnocení.
FITHAM - již zmiňovaný, dobře informovaný shop.
Alvo.cz - ověřené fyzioterapií.

Komu tyto tři nákupní zdroje nestačí, nechť dále brouzdá internetem či kamennými obchody. Já už mám asi jasno.

Ještě pár odkazů na konce o cvičení pro těhotné:
Institut Galenus - náhodou objevené hodnotné stránky.
Gymnastické míče.cz - obecné povídání a dost podobný návod na výběr míče, jako smolím tady :-D
Pár jsou dva. Více k dohledání na www.google.cz po zadání "gymnastický míč cviky pro těhotné" a vyjede asi 10k odkazů.

Až mi přijde balíček, dodám sem fotku našeho nového spolubydlícího ~ nafukovacího houpacího miláčka.

Vaše paní pav. Fakt jsem z toho paf.

A budu ráda za jakoukoliv (i opravnou poznámku) či doporučeni. :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé a inspirativní komentáře :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...