pondělí 23. listopadu 2015

Fazolová párty

Byli jsme na Montessori dílničkách. A jsme co? Nadšení! Já z "paní učitelky", Eliáš - ten určitě taky, ale toho dříve než paní učitelka okouzlily fazole (nezlomyslné boření věží z kostek jiným dětem a rozžužlání hliněné kuličky mezi naše tamní úspěchy nepočítám).

A tak maminka, rozjitřená touhou udělat vše pro podporu přirozeného vývoje malého juniora, nechtíc zanedbat potenciál jeho senzorické škály vjemů, šla a koupila čtyři pytle fazolí. Dále vzala stejnou mísu, vše smíchala a nechala 5 minut odpočívat - to aby z povzdálí mohla pozorovat, zda bude nový objekt plazícím se batoletem zbystřen.




Ok, nevydržela jsem to ani 15 vteřin a euforicky jsem na synátora volala, aby se taky přišel pohrabat v té lábuži a vzdělávat svůj sluch o rozdíly mezi zvuky fazolí dopadajících na dřevěnou zem a do plechové mističky.

Nadšení z nás prýštilo tolik, až nám nepozorovaně tekly sliny (Píďovi víc!) a taky tolik, že jsme byli nuceni vzít foťák do ruky...








Ano, úspěch byl - a stále je - veliký. Heuréka! Připadám si jak dokonalá matka, která nezanedbává vývoj onoho pidimužíka. Kéž bych byla tak úspěšná i při návyku na čištění zubů a neoblomná při utírání nosu.

Na závěr jedna veledůležitá poznámka! Víte, v čem je fígl zachování si duševní rovnováhy a klidu z toho, že fazole nejsou po celém bytě? V ohrazení prostoru! Na to jsme ovšem přišli až následně... (Promiň, má milá Pávice:)) Takže doporučuji použít minimálně obruč, nebo třeba bazének, nebo úžasný a kouzelný dřevěný domeček od Lucky. A o tomto domečku, který nám doma prostor fazolových orgií ohraničuje a zachovává tak můj klid, zase příště. :-)

Utečenec!! (Myslím tu fazolku.)

PS: návštěvy budou také nadšené. Hlavně děti. I ty starší. Méně už možná vy...

Jo a pokud se bojíte, že bude robě strkat fazole do pusy, tak to se bojíte správně. Respektive strach už je vaše věc, ale to, že může dítě fazole cumlat je fakt.
V takovém případě zkuste, prosím, neděsit, neplašit, nestrašit a nevytahovat.
Myslím, že namísto "nedávej si to do pusy, vdechneš to!" je bezpečnější odvrátit zrak jinam, posílit pro příště důvěru a myslet teď třeba na to, čím speciálním si můžeme zpříjemnit všední večer. 

Buďte Paf ;-P

::

... a jako bonus ještě pár fotek z rodinného alba pro naše babičky a dědy :-)





"Točí točí"









7 komentářů:

  1. Máš můj obdiv. Dělám, že nevidím, ale vidím ;-) Aaa! Montessori dílnička je sen. Tady u nás neuskutečnitelný. Mám pouze ebook. Tím to končí. Těším se na další report. Juch!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Pávice, jsem přesvědčená, že Ty děláš dílničky i bez dílniček...

      Vymazat
  2. S tím ocucáváním - B. jsem v půl roce dávala na hraní lískové oříšky, vesele jsme pokračovaly dalšími drobnostmi a nikdy ji nenapadlo cpát to do pusy a teď - naprosto nechápu, jak můžou být dvě děti tak odlišné - ožužlat cokoliv je Z. hlavní a často jediný cíl. Takže zatím mám u ní z fazolových párty docela respekt, no... ale na druhou stranu když zvládá kousky jídla... nasadila jsi mi brouka do hlavy:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj E. :-) Naprosto souhlasím a jak to tak kolem vidím, tak se děti opravdu dělí na ocucálisty a neocucálisty. Eliáš ožužle fakt všechno, naučila jsem se to neřešit, být ohledně toho v kliud a věřit, že se nestane nic, co se stát nemá. Vychází to :) Dej vědět, jak dopadlo broukování v hlavě :) Paf!

      Vymazat
    2. Hele, tak jsem s dítětem udělala pokus a výsledek mě překvapil:) Syrové fazole strkala do pusy a vzápětí je vyplivovala (totéž s kameny), vařené fazole ze stolu tak zpoloviny zmizely - nejen pod stůl - tak asi skončily tam, kde měly!

      Vymazat
  3. Skvělý nápad s fazolema:) Vyzkouseli jsme to na neteři a úspěch byl veliký;)
    Děkuji Eliško za tip a vlastně za celý tvůj blog :) Hodně sil a nápadů do další práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moni! Děkuju za milou zprávu, za Tvá slova od srdce a moc mě těší, že měly fazole úspěch! Doufám, že se máte čarokrásně!

      Vymazat

Děkuji za vaše milé a inspirativní komentáře :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...